Perníčky s polevou

By on 11-28-2013 in Vianoce

Perníčky s polevou


Pamätám si, ako sme kedysi dávno takéto perníčky kupovali hotové v obchode a moja maminka ich zbožňovala. Ale teraz po rokoch, keď som už veľká, som sa rozhodla pripraviť jej ich pekne po domácky. Podarili sa, vyzerajú krásne a chutia rovnako úžasne ako vyzerajú.

??????????Budeme potrebovať:

  • 330 g hladkej múky
  • 50 g kryštál. cukru
  • 2 vajíčka
  • 120 g medu
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 lyžička sóda bikarbóny
  • 3 lyžice oleja
  • 2 lyžice vody

Celé vajíčka si ručnou metličkou vymiešame s medom, cukrom, olejom a vodou. Pridáme múku zmiešanú s perníkovým korením a sóda bikarbónou a vypracujeme cesto. Uložíme do chladničky na hodinku. Rúru zapneme na 175°C, z cesta tvarujeme malé guličky, jemne spľasneme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 10 min. Po upečení necháme úplne vychladnúť. Na polevu si vyšľaháme nad vodným kúpeľom dohusta 175 g práškového cukra a dva bielky a ihneď namočíme vrch alebo celé perníčky do bielkovej polevy. Necháme uschnúť pri izbovej teplote. Mne vyšlo z tejto dávky na 2 plechy.

??????????

16 Comments

  1. neviem ako co som pokazila ale moje vyzeraju uplne inak no chutovu su vyborne 😀

  2. Skvelé! Na vianoce urobím menšie guľôčky, možno vydržia dlhšie 🙂

  3. sú výborné, aj keď tá bielková poleva je na mojich taká väčšia, ale pekná 🙂

  4. ahojte, chcem sa iba spytat, ci pernicky hned aj zmaknu?
    dakujem

  5. ahoj Angie 🙂 tak včera som ich vyskúšala, sú perfektné! Fakt ako tie čo si pamätám z obchodu, klobúk dole…No ja som dala až dve kopcovité lyžičky perníkového korenia, pretože ja med moc nemusím a chcela som ho ešte viac prebiť hehe…btw trochu viac múky som musela dať, nejako sa mi to moc lepilo, nevieš prečo? Ďakujem a teším sa na ďalšie skvelé receptíky

  6. aj ja som medovnicky akurat upiekla, vyzeraju ako tie od angie, krasne male buchticky 🙂 akurat ze ja som robila 1,5 davky a vyslo mi na 36 guliek, prva varka su trosku vacsie…tak cakam kym vychladnu a idem na ten sneh z bielok…

    inac lepilo sa to aj mne, prisypala som trochu muky a v pohode to islo…

  7. Vcera som piekla tieto pernicky (malu zmenu som dala v tom, ze som si pridala vlastnorucne namlete koreniny ako badian, fenikel a klinceky+skorica), povykrajovala som rôzne tvary a upieklo sa to nadherne, narastli trosicku do vysky ale tvar si zachovali pekny. Chutovo vyborne.

  8. Ahoj, odkial mas tie modre kvietky na dekoraciu?? To je kupovane, ci rucne si spravila?

  9. dakujem za recept, dnes sme vyskusali:) len by ma zaujimalo, ako si to namacala do polevy, ze ich mas take pekne a rovnake.

  10. ahoj Angie ja som ich tiež piekla na Vianoce, presne podľa receptu, s cestom sa mi pracovalo dobre (nechala som ho v chlade trochu dlhšie), no zdajú sa mi (napriek oleju v ceste) trochu suchšie… a čo sa týka polevy, tiež nie som spokojná, neviem, kde som urobila chybu – či som pridlho nešľahala nad parou, lebo moja poleva bola taká hustá, že sa mi urobila oveľa hrubšia škrupinka, ako vidím na Tvojom obrázku a tým pádom mi to aj dlho (tri dni) schlo…

  11. Su naozaj vyborne, ked chcem aby vydrzali makke este aspon 3-4 dni treba ich dat na balkon (do zimy) ?

  12. Perníčky som skúsila a sú dokonalé! Chuť je úplne taká, ako tie, čo mamka nosila z obchodu. Polovičku som urobila len s bielkovou polevou a druhú polovicu som naplnila slivkovým lekvárom a poliala horkou čokoládou. Zmizli za jeden deň. Ďakujem. Akurát jedna otázka – tá bielková poleva sa má normálne šľahať mixérom na sneh alebo len ručne? Ja som skúsila ručne, bolo to ale riedšie (aj tak chutilo, ale aby som mala presnú informáciu).

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *