Šišky (donuts) z rúry

By on 2-17-2014 in Koláčiky

Šišky (donuts) z rúry


Moje prvé vlastnoručne vyrobené šišky 🙂 Predtým som vždy asistovala babinke, keď ich pripravovala, teraz som sa odhodlala vyskúšať ich sama. Ale keďže nie som zástanca vyprážania, a hlavne keď z nich až olej kvapká, tak som skúsila túto relatívne zdravšiu verziu. A veru na vláčnosti to vôbec neubralo! Zdobenie je už na každom, ja som niektoré vyvaľkala v masle a obalila v škoricovom cukre a niektoré poliala čoko polevou.

šiškyBudeme potrebovať:

  • 390 g hladkej múky
  • 1 dl mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 65 g práškového cukru
  • 2 lyžice masla
  • 5 žĺtkov

Najprv si pripravíme cesto. Do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru, premiešame a pridáme droždie. Necháme vykysnúť. Múku zmiešame vo veľkej mise s práškovým cukrom, pridáme jemne rozšľahané žĺtka, maslo a nakoniec hotové droždie. Spracujeme rukou alebo mixérom (cca 10 min) , na spevnenie svalstva odporúčam ručne 🙂 Cesto odložíme do olejom vymazanej a prikrytej misy na dve hodiny kysnúť, kým sa nezväčší na dvojnásobok. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a buď valčekom alebo ručne natiahneme na cca 2-3 cm hrúbku. Ja som kolečká vykrajovala pomocou pohára (šišky) a vnútro pomocou mini kruhovej formy z lineckého vykrajovátka.

don2

Kľudne aj väčšie vnútro vykrojte, pri pečení sa zväčšia a vnútro kruhu sa tým pádom zmenší! Uložíme šišky a donutky na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte 15 min odpočívať, medzitým vyhrejeme rúru na 180°C a pečieme cca 10 minút, kým povrch nebude jemne zlatý. 

Na ozdobu:

  • rozpustené maslo
  • kryštálový cukor pomiešaný so škoricou
  • hotové čoko polevy Dr. Oetker
  • rôzne jedlé ozdoby

Vychladnuté šišky namočíme v masle a obalíme v škoricovom cukre. Ďalšia varianta je, že si hotovú polevu rozpustíme, nalejeme do menšej misky a vrch šišiek do nich namáčame alebo nožom uhladíme čokoládu na povrchu. Ozdobíme. Poprípade bielu čoko polevu môžeme prifarbiť.

šišky1

10 Comments

  1. Vyzerajú skvelo! Asi už viem čo spravím priateľovi k sviatku..:)

  2. … ja som uz jedny pecene skusala ale to bola katastrofa… od teba mi kazdy jeden recept vysiel taaakze skusim aj tieto :))

  3. Wlňáku teš sa, ked sa mi podaria, už nikdy ich nebudeme musieť kupovať a preješ sa ich, že Ti to malé brucho praskne! 🙂

  4. Koľko ks vyjde cca z jednej dávky?

  5. ahoj, dnes som ich robila prvý krát a nemôžem povedať že sú zlé, ale vadí mi na nich to, že práveže na tých mojich tej vláčnosti niečo ubralo, jednoducho sú také suché a trošku tvrde alebo ako to povedať … nevieš kde by mohla byť chyba? 🙂

    • Aj mne sa to stalo…lenze zmenila som to na kratsiu dobu pecenia,dlhodoby pobyt v rure ich vysusuje…hned jak som ich vybrala som ich potrela rumom a roztopenym maslom a sup ich do skoricoveho cukru!boli lepsie ako vyprazane!vlacne,makke!

      • Andrejka, možem sa opýtať koľko ste ich nechali piecť? Zajtra by som ich chcela upiecť priateľovi k narodeninám tak chcem aby boli dokonalé 😀

    • No veru, prave som ich dopiekla a su take…. akoby zadrhnute… hutne… vobec nie ako sisky alebo donuts ako ich pozname. Robila som presne podla receptu. Aj cesto bolo take tuhe ze ledva som valkala. Co sa pototo? 🙁

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *