Nepečená torta s mascarpone a jahodovým želé

By on 10-03-2015 in Torty

Nepečená torta s mascarpone a jahodovým želé


Táto nepečená torta bola hitom môjho leta. Aj keď nezvyknem robievať ten istý koláč viackrát, tu som urobila výnimku a pripravila ju na všetky oslavy, ktoré som absolvovala. Taktiež putovala so mnou aj do Telerána. Je veľmi ľahučká, nie príliš sladká a osviežujúca. Použiť môžete aj iné ovocie. Pôvodne som ju pripravila pre Sweet family.

jahodnep1Budeme potrebovať:

  • 220 g detských piškót
  • 100 g rozpusteného masla
  • 500 g mascarpone
  • 370 g bieleho jogurtu
  • 1/2 lyžičky vanilkovej arómy
  • 6 lyžíc Sweet family kryštálového cukru
  • 1 balík želatínového stužovača za studena Dr. Oetker
  • 400 g jahôd + 5 lyžíc Sweet family kryštálového cukru + 20 g práškovej želatíny

Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy. Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínový stužovač pripravený podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky. Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme. Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame. Varíme spolu asi 3 minúty a potom pomaličky nalejeme na vrch už vychladnutej torty a uložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním opatrne mokrým nožom prejdeme po okrajoch formy.

jahodnepjahodnepe

14 Comments

  1. Dobry den Angie, je vhodne tu jahodovu zelatinu robit aj z mrazenych jahor? Dakujem

  2. Asi posledný rok pečiem už výhradne z Tvojho blogu. Asi z 50x čo som piekla sa nepodarili iba jedni muffiny, ale tato tortička bezkonkurenčne prebila všetky recepty. Robila som ju už 4x, zakaždým s iným ovocím na vrchu, ale nikdy po nej nezostala ani smietka 🙂 takže ďakujem krásne za cely blog, nie len za recept 🙂

  3. Dakujem za inspiraciu 🙂 nabuduce dam viac masla do piskot a menej zelatiny do ovocia a bude to topka 😉

  4. Výborná torta!

  5. Ahoj Angie, aký priemer mala tvoja forma na túto tortičku ? 🙂
    Ďakujem.

  6. Angie, môžem urobiť tortu aj bez želatíny? Do ovocia by som ju asi dala, ale do krému nemusím, či áno?

    • Ahoj, nemusíš do krému, len s tou želatínou fakt dobre drží potom. Ale keď sa to dá dobre zachladiť, malo by to vydržať aj bez toho 🙂

  7. Ahoj.
    To tej ovocnej vrstvy píšeš, že želatínu nasypať a povariť 3 minúty. Ale vraj želatína by sa variť nemala. Ešte som s ňou nerobila, tak sa radšej pýtam, môžem to normálne nechať vrieť, bublať ? Alebo to mám len zohriať a nie priviesť do varu? A potom nechať mierne vychladnúť alebo horúce naliať na bielu vrstvu? Ďakujem.

  8. Ahoj. Povazuje sa tato torta za cheescake prosim?

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *