Sladko a fit?

By on 6-05-2016 in Uncategorized


Keďže mnohí z vás mi už od začiatku píšete, ako je možné, že toľko pečiem a vyzerám tak ako vyzerám, tak som sa rozhodla tomu venovať jeden post. Nejdem vám tu rozpisovať čo by ste mali alebo nemali robiť, na to sú tu iní odbornejší ľudia, len sa s vami podelím o svoj príbeh a postrehy 🙂

Odmalička som patrila skôr k tým bucľatejším deťom, čo však v tom veku nikto veľmi nerieši. Neskôr to tak pokračovalo, až do mojich cca 17 rokov, kedy som si povedala, že stačilo a začala som veľmi intenzívne cvičiť a jesť veľmi málo. Jasné, hneď sa to odzrkadlilo na mojej postave a váha išla rapídne dole a vtedy ma vôbec netrápilo, že to nie je zdravý spôsob. No a takto to pokračovalo zopár rokov až kým som nezačala pracovať a vtedy som sa trocha uvedomila, čo sa stravovania týka. U nás je to tak, že moja mladšia sestra je ten typ človeka, ktorý môže jesť od rána do noci a nepriberie ani gram a ja naopak aj z kocky čokolády naberiem pol kila 😀 Určite to mnohí poznáte… Jedným z troch vecí, ktoré som sa musela naučiť bolo pitie vody. Ja som vždy pila strašne málo a už vôbec nie vody (áno, najväčšia chyba). Proste mi voda absolútne nechutila! Našťastie, pred cca 4 rokmi nastal u mňa akýsi zlom a odvtedy vôbec nemôžem piť žiadne bublinkové vody, lebo mi je z nich zle. Takže vtedy som si povedala, že keď už voda, tak s citrónom (proste musí to mať nejakú chuť). Dnes som na tom tak, že dokážem vypiť za deň aj 3 litre vody, čo by som si nikdy v živote nepomyslela, ale musela som sa nútiť. No a potom som si kúpila taký krásny sklenený 0,7 dl pohár so slamkou a akosi z neho to ide ľahšie. Za deň vypijem tak 4 plné poháre vody, niekedy aj 5. Musím uznať, že to pomáha a keď som to zvládla ja (mega odporca vody), tak určite každý.

Je pravda, že pečiem veľmi často. Všetky recepty, ktoré uverejním na blogu aj ochutnám – ale iba mini kúsky. Aby ste ma chápali, ja milujem jesť. Všetko, sladké, nezdravé, vyprážané 😀 Ale mám jednu skvelú vlastnosť, a tou je pevná vôľa. Určite si niekto povie, že žijeme len raz a prečo sa obmedzovať. Jasné, aj to je názor a ja to neberiem. Ale podstatné je, aby sme sa cítili dobre a boli so sebou spokojní. Ja aby som bola so sebou spokojná, potrebujem aj nejako vyzerať. Viem, že nikdy nebudem patriť medzi mega chudé ženy, ale nechcem sa hanbiť chodiť v lete na kúpalisko. Takže sa dostávame k druhému bodu, a to je strava. Snažím sa, naozaj sa snažím 🙂 Naučila som sa mať rada zdravé jedlá, pripravovať ich každý deň, aj keď zo začiatku to bol boj. Ale telo si zvykne na nové chute a nové jedlá, prispôsobí sa. A naozaj je pravda, že strava robí veľa. Od marca keď sme pripravovali knihu som bola neustále v strese a jedla som možno tak raz za deň a spala minimum hodín, takže sa to samozrejme odrazilo aj na postave. Tak som nasadila najúčinnejší spôsob boja, a to zdravú stravu, veľa vody, veľa spánku, cvičenie. Je to to jediné čo naozaj zaberá, tak ako to tvrdia všetci odborníci aj múdri fit ľudia 🙂 Jediné čo neviem dodržať je jesť 5-krát za deň. Proste toto jediné nedokážem (možno raz). Vstávam neskôr a obedujem neskôr, takže celý deň mám posunutý a medzitým mám veľa iných činností a popravde ak sa poriadne najem ráno tak vôbec nie som hladná až do obeda. Moja strava spočíva v tom, že striedam sladké a slané zdravé raňajky (a k sladkým aj ovocie) a na obed mám veľa veľa šalátu s rybou alebo grilovaným kozím syrom alebo nejaké kuracie mäso a večera je opäť šalát alebo mozarella s paradajkami, alebo zdravá pizza, tuniak alebo tvaroh.. Ja viem, že možno to nie je úplne naj, ale toto mi vyhovuje. No a aby ste si nemysleli, tak samozrejme, že ma občas prepadne chuť na sladké, a keď sa tak stane, tak si dám.. kúsok cheesecaku, zmrzlinu alebo niečo čo upečiem 🙂 Ale na druhý deň si dám o 15 minút dlhšie cvičenie!

A tým sa dostávame k poslednej kapitole, a to je cvičenie. Aby bolo jasno, neznášam cvičiť. Áno, cítim sa po tom úžasne, som šťastná, že som to zvládla a tečie zo mňa liter potu, ale aj tak. Keby som nemusela, necvičila by som nikdy 😀 Je milé, keď vidím na nejakých fitness stránkach ako píšu baby, ktoré schudli, že teraz si už život bez cvičenia nevedia predstaviť, obdivujem to, naozaj. Ja k nim teda nepatrím. Ale musím. No a môj problém je ten, že keď začnem cvičiť, musím každý deň… aspoň 6-krát do týždňa, jeden deň mám na oddych. Lebo ak si dám dlhšie pauzy, už to nie je ono a poznám sa, nebude sa mi chcieť. Nie sú o také extrémne cviky, len každý deň minimálne hodinu to musí byť. Doma. Lebo som si povedala, že mám dosť pevnú vôľu donútiť sa cvičiť doma a ešte ušetrím. Jasné, je to iné s trénerom, ale zatiaľ to stačí aj takto a youtube ponúka nekonečno možností. Moje naj naj naj je Fitnessblender, proste majú milión videí zamerané na všetko možné čo len chcete. A také moje najobľúbenejšie videá sú tieto: na riadne spotenie sa, na kardio, na brucho, na nohy. Jasné, na výber je mnoho mnoho iných. Cvičenie proste musí byť, teda aspoň u mňa. Viem, že sa veľa ľudí vyhovára na čas a deti, ale mám kamošku, ktorá má dve malé deti a vo fitku je nastúpená už o šiestej ráno a hodinu maká, kým jej muž je doma a potom on ide do práce a ona je s nimi. A keď niekto chce, čas si vždy nájde 😉 Tak mi držte palce, nech mi to ešte dlho dlho vydrží a ak ste na podobnej ceste, držím vám palce. Plavková sezóna sa blíži! Vlastne, mňa inšpirovali moje kamarátky a sestra, s ktorými som sa bola kúpať pred pár týždňami a keď som si porovnala ich a seba v plavkách, tak bolo rozhodnuté, pot a drina nastupujú 😀

Na záver vám chcem napísať, že to najdôležitejšie je robiť to pre seba a nie pre iných. Jasné, môže to byť motivácia, ale podstatné sme my a náš dobrý pocit. A ak sa cítime dobre navyše s pár kilami a sme šťastné a spokojné, aj tak je dobre. Pretože spokojný život je jeden z priorít. A ako ste na tom vy???

P.S. Ak sa chcete inšpirovať podrobnejšie stravou a cvikmi, tak odporúčam sledovať jednu stvoru Maťku zo stránky Stvory z kuchyne, kde pridáva svoje postrehy a videá (a okrem toho aj krásne a chutné recepty tam nájdete!).

3 Comments

  1. ja som tiez tak cvicila doma s obdobnou frekvenciou (5-6x do tyzdna) a po pol roku mi odisla platnicka. potom som sa 10 tyzdnov davala dokopy za vlastnu blbost. odpozerane cviky som po technickej stranke robila jednoducho zle. pochopila som to az ked mi to vysvetlil trener. uz len pre vlastnu bezpecnost si cvicenie s trenerom neviem vynachvalit..

  2. Ja uz mam to stravovanie davnejsie na poriadku, preto sa na tieto recepty len pozeram, ze pekne, ale vsade obilniny v nejakej forme… Tak to cvicenie este…dumam nad cvicenim doma, lebo este asi rok s trenerom nedam, tri deti neumoznuju casovo zatial, takze vdaka za inspirativny link, odkladam a skusim 😉

  3. Super čítanie, milujem Váš blod.
    majte sa krásne,
    Aďka

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *