Kávové zrná

By on 12-09-2017 in Vianoce

Kávové zrná


Tak som sa po dlhom čase odhodlala vyskúšať tieto zrná.. a teda poviem vám, je to riadna piplačka, ale stojí za to 🙂 Najprv som sa bála, že sa mi ručne taký krásny tvar nepodarí vyformovať, ale je to fakt jednoduché. A aj keď možno cesto pri robení priehlbinky v strede trocha popraská (z čoho som bola trocha zúfalá), nevadí, lebo čokina to super zakryje! Takže sa naozaj netreba báť a dajte sa do toho, vyzerajú nádherne a chutia božsky. A samozrejme čokoláda je opäť od Adam’s home-made chocolate, lebo také krásne zrnká si zaslúžia len tú najlepšiu čokoládu.

Budeme potrebovať:

  • 180 g kryštálového cukru
  • 75 ml vody
  • 125 g masla
  • 100 g horkej čokolády  min. 70%
  • 2 lyžice rozpustnej kávy (alebo viac ak máte radi kávovú chuť)
  • 150 g mletých orechov
  • 150 g mletých maslových sušienok
  • ja pridávam aj rum, ale nie je podmienka
  • 200 g horkej čokolády min. 70% na polevu

Do malého hrnca nasypeme cukor, pridáme vodu a necháme zovrieť. Znížime teplotu, pridáme maslo, 100 g čokolády nalámanej a kávu a miešame, až kým sa všetko nerozpustí. Odstavíme z ohňa. Primiešame mleté orechy aj keksíky, prípadne aj rum. Túto hmotu- cesto necháme vychladnúť (môžete dať aj do chladničky na nejaký čas, len to treba kontrolovať, aby príliš hmota nestuhla). Keď už je cesto vychladnuté, pevné, ale tvarovateľné, odoberáme z neho malé kúsky, vytvarujeme guličku a potom ovál. Ukladáme ich na papier na pečenie. V strede každého zrna urobíme priehlbinu  (ja som použila čínske paličky, lebo sú hrubšie). Snažíme sa, aby priehlbina bola výrazná a hrubšia. Uložíme zrná do chaldničky. Na polevu si rozpustíme čokoládu a každé zrno do nej opatrne celé namočíme (ja malou vidličkou) a jemne nakloníme na stranu, aby zvyšok polevy stiekol z medzere zrna tak, aby bola viditeľná. Potom uložíme na papier na pečenie stuhnúť (ja vždy zoberiem veľký kus papiera a namočené zrno v čokoláde na neho položím, nechám kým trocha stečie čokoláda a potom zrno hneď prenesiem na iné miesto na papier – tak vyzerajú pekne a nie je nadbytok čokolády roztečený okolo nich).

4 Comments

  1. Dělám a mám je vyzkoušené,jsou moc dobré.

  2. Sú výborné

  3. Je v nich příliš vody, směs nechtěla ztuhnout ani po celé noci v lednici, musela jsem přidat dvakrát tolik sušenek a ještě hrst oříšků, aby z ní šla tvarová zrna, která se zároveň neroztečou a i tak musí být delší dobu v chladnu… v teple měknou.

  4. Kávová zrna jsem dělala minulý rok poprvé a byla výborná. Tento rok je udělám znova. Neměla jsem dost čokolády, tak jsem je nepolila, ale i tak byla výborná.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *