Jablkovo-orechový koláčik

By on 1-11-2018 in Koláčiky

Jablkovo-orechový koláčik


Ďalší rok je za nami a tento blog už vstupuje do svojho šiesteho roka. Wau, neverím, že už toľko času ubehlo od prvého receptu, ktorý som tu zverejnila. Musím sa taktiež ale priznať, že minulý rok som sa už zopárkrát aj musela nútiť do pečenia, čo ma trošku mrzí, ale je to pochopiteľné, keď už toľko rokov vkuse pečiem. Milujem to stále, ale rozhodla som sa, že nútiť sa už nebudem a jendoducho keď budem mať náladu, tak budem piecť a keď nie, tak nie. Veď na blogu sú stovky receptov a stále je čo skúšať.. A to ma privádza k môjmu predsavzatiu, že tento rok oprášim svoje staré, mega staré prvé recepty z blogu a opäť ich napečiem a nafotím.. nech majú pekné fotky 🙂 Ale samozrejme aj nové recepty budú. Začíname týmto jednoduchým jablkovo-orechovým koláčikom.

Budeme potrebovať:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 g mletých orechov
  • 3 stredne veľké jablká
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1-2 lyžičky mletej škorice
  • štipka soli

Jablká ošúpeme a nastrúhame (nie na jemno). Rúru zapneme na 180 stupňov. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu, soľ a mleté orechy. Celé vajíčko vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme nastrúhané jablká aj so šťavou a nakoniec primiešame aj múčnu zmes. Opatrne spolu premiešame a nalejeme do 20 x 30 cm plechu vystlaného papierom na pečenie. Pečieme cca 25-30 minút. Po upečení posypeme práškovým cukrom alebo môžeme poliať čokoládou. Sú veľmi vláčne a chutné.

3 Comments

  1. Dobrý den, včera jsem dělala tento koláč (z dvojité dávky, protože vypadá úplně božsky), ale nevím, kde se stala chyba, protože z koláče mi vznikla hutná placka 🙁 Ingredience i postup jsem dodržela, ale přesto mi koláč vůbec nenaběhl a to jsem měla dokonce menší plech. I při míchání bylo těsto hutné, tak mě napadlo, jestli náhodou v receptu nechybí nějaká tekutina? Děkuji za odpověď a mějte hezký den, Petra G.

  2. Vmiesam sa sem – Petra, nemohlo to byt druhom jablk? Ja som dnes robila prvykrat tento kolacik a je vyborny, vlacny, tak ako sa pise v recepte. Dala som 3 vacsie jablka, boli stavnate (odroda Jonagold). A teda ja som uz videla aj odrody jablk, ktore boli take “suchsie”, ze po nastruhani ziadna voda z nich nebola. Podla mna to moze byt prave tymi jablkami, lebo tie jedine v tomto ceste tu mokru cast vedia spravit.

  3. Dobrý den, mohla bych dát místo kypřicího prášku pšeničný nebo žitny kvas, snažíme se omezovat kvasnice a podobné kypřidla děkuju

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *